Prowadzenie działalności sezonowej przez przedsiębiorców - Dodatek do Gazety Podatkowej nr 48 (2131) z dnia 13.06.2024
Prowadzenie działalności sezonowej przez przedsiębiorców
Szczegółowy spis treści
1. Zasady prowadzenia działalności agroturystycznej
Obecnie agroturystyka cieszy się dużym zainteresowaniem. W polskich przepisach prawnych nie ma definicji agroturystyki czy też usług agroturystycznych. W praktyce jest to forma turystyki oferująca wypoczynek na terenach wiejskich. W wielu (...)
2. Zwolnienie z podatku od nieruchomości dla działalności agroturystycznej
Posiadam niewielkie gospodarstwo agroturystyczne. Dotychczas nie przekraczałam limitu wynajmowanych 5 pokoi. Na początku 2024 r. przeprowadziłam remont. Zorganizowałam dla gości wspólny pokój, w którym można grać na konsolach, oglądać telewizję (...)
3. Sprzedaż alkoholu w agroturystyce
Mam gospodarstwo agroturystyczne. Zastanawiam się nad dołączeniem do prowadzonej działalności usług gastronomii z alkoholem. Świadczone byłyby one w tym samym budynku co działalność agroturystyczna. Czy jest to dopuszczalne? Jeśli tak, (...)
4. Opodatkowanie agroturystyki, gdy budynek należy do spółki
Jako wspólnicy w ramach prowadzonej spółki nabyliśmy dom położony na wsi. Chcielibyśmy prowadzić w nim działalność w zakresie wynajmu pokoi dla letników. Wiemy, że w przypadku prowadzenia działalności agroturystycznej można skorzystać z preferencyjnej (...)
5. Zakaz palenia e-papierosów w pensjonacie
Prowadzę pensjonat w miejscowości nadmorskiej. Zauważyłem, że dużo gości pali papierosy elektroniczne. Czy powinienem wydzielić pokoje, w których można palić takie papierosy, czy mogę w całym obiekcie zakazać ich używania?
(...)
6. Promesa nie daje podstawy do działalności hotelu
Jestem w trakcie budowy hotelu. Czy jeżeli uzyskam promesę, to będę mógł na jej podstawie świadczyć usługi hotelarskie jeszcze przed dokonaniem zaszeregowania obiektu?
Przed rozpoczęciem świadczenia usług (...)
7. Sezonowy ogródek przed lokalem
W sezonie letnim duża część restauratorów decyduje się na zwiększenie liczby miejsc dla swoich klientów poprzez umieszczenie dodatkowych stolików i krzeseł przed lokalem w tzw. ogródkach gastronomicznych. Na co zwrócić uwagę, organizując (...)
8. Pobór opłaty klimatycznej
Prowadzę gospodarstwo agroturystyczne. W tym sezonie letnim będę wynajmowała pokoje turystom. Czy od wczasowiczów powinnam pobierać opłatę klimatyczną? Jeśli tak, to jakie stawki obowiązują w 2024 r.?
Może zaistnieć (...)
9. Badania sanitarne pracowników
Otwieram pensjonat. Czy zatrudniana w nim pracownica musi przejść badania sanitarno-epidemiologiczne?
Wszystko zależy od tego, do jakich czynności zostanie zatrudniona pracownica. Przeprowadzenie badań sanitarno-epidemiologicznych jest konieczne m.in. w przypadku (...)
10. Zatrudnianie pracowników sezonowych z zagranicy
W okresie letnim w wielu firmach zwiększa się zapotrzebowanie na sezonowych pracowników. Obecnie polscy pracodawcy coraz częściej decydują się na zatrudnianie obcokrajowców. Co ważne, regulacje w tym zakresie są bardzo uproszczone. (...)
| Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
| www.PoradyPodatkowe.pl » |
Więcej w zasobach płatnych
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
Duplikat - kiedy dać do vat naliczony
Dnie było oryginału faktury - dostałam w 10/2025 duplikat faktury za usługi - kiedy moge dać do vat naliczony ?
w miesiacu zapłaty plus 3 mce ?
(...)
Najem prywatny, jak skorzystać z limitu 200 tys zł
Wynajmuję 2 lokale mieszkalne, opodatkowuję najmem prywatnym - ryczałt 8,5% i 12% od nadwyżki ponad 100 tys zł. Dziś dowiedziałem się że jesli zgłoszę do US że ten wynajem (...)
Przydatne linki
|
||||||||||||






