podatek VAT, podatek dochodowy, ulgi, odliczenia, zwolnienia podatkowe
lupa
A A A

Prowadzenie działalności sezonowej przez przedsiębiorców - Dodatek do Gazety Podatkowej nr 48 (2131) z dnia 13.06.2024

Sprzedaż alkoholu w agroturystyce

Mam gospodarstwo agroturystyczne. Zastanawiam się nad dołączeniem do prowadzonej działalności usług gastronomii z alkoholem. Świadczone byłyby one w tym samym budynku co działalność agroturystyczna. Czy jest to dopuszczalne? Jeśli tak, to jakich formalności powinienem dopełnić?

W obowiązującym stanie prawnym brak jest przepisów, które zabraniałyby rolnikowi mającemu gospodarstwo agroturystyczne prowadzenia dodatkowo działalności w formie punktu gastronomicznego. Z tym że może to rodzić konieczność rejestracji działalności.

Zatem Czytelnik, aby móc w swojej agroturystyce prowadzić sprzedaż czy podawanie alkoholu, powinien wystąpić o zezwolenie (lub zezwolenia) w tym zakresie. Zasady sprzedaży alkoholu reguluje ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2023 r. poz. 2151 ze zm.). Wyróżnia się trzy rodzaje zezwoleń na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych (w zależności od mocy alkoholu):

  • do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
  • powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
  • powyżej 18% zawartości alkoholu.

Jeżeli Czytelnik chciałby mieć w ofercie wszystkie rodzaje alkoholi, to musi wystąpić o udzielenie mu wszystkich trzech rodzajów zezwoleń. Wniosek należy złożyć do wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży. Warunkiem uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży jest m.in. posiadanie tytułu prawnego do korzystania z lokalu stanowiącego punkt sprzedaży. Poza tym należy przedstawić decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, o której mowa w art. 65 ust. 1 pkt 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448). W większości przypadków wymagane jest również przedstawienie szkicu sytuacyjnego terenu obrazującego lokalizację punktu sprzedaży w terenie. Trzeba też dołączyć potwierdzenie wniesienia opłaty za wydanie zezwolenia. Wnosi się ją w wysokości proporcjonalnej odpowiadającej 1/12 rocznej opłaty za poszczególne rodzaje zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu i poza miejscem sprzedaży, czyli:

  • 43,75 zł za sprzedaż napojów alkoholowych do 4,5% oraz piwa,
  • 43,75 zł za sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa),
  • 175 zł za sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 18%.

Organ zezwalający wydaje zezwolenie/zezwolenia po uzyskaniu pozytywnej opinii gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych o zgodności lokalizacji punktu sprzedaży z uchwałami rady gminy.

Zezwolenie na sprzedaż alkoholu wydaje się na czas oznaczony, nie krótszy niż 4 lata. Natomiast w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży zezwolenie jest ważne przez okres nie krótszy niż 2 lata.

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.PoradyPodatkowe.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

wrzesień 2025
PN WT ŚR CZ PT SO ND
2
3
4
6
7
9
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
26
27
28
29
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
PODATEK VAT - zasady rozliczania i weryfikacji
PODATEK DOCHODOWY - przychody, koszty, środki trwałe, amortyzacja, leasing
Ordynacja podatkowa czyli o: kontroli, zobowiązaniach oraz interpretacji podatkowej
Przydatne linki
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60