
Usługi restauracyjne i kateringowe
Usługi restauracyjne i kateringowe, opodatkowane są w miejscu gdzie faktycznie są wykonywane (art. 28i ustawy o VAT). Wyjątkiem są usługi świadczone na pokładach statków, samolotów lub w pociągach podczas części transportu pasażerów wykonanej na terytorium UE. W takim przypadku usługi opodatkowane są w miejscu rozpoczęcia transportu pasażerów (art. 28i ust. 2 ustawy).
Definicję części przewozu osób wykonywanej na terytorium UE, zgodnie z którą jest to część transportu zrealizowanego bez zatrzymania na terytorium państwa trzeciego od miejsca rozpoczęcia do miejsca zakończenia przewozu pasażerów, zawarto w art. 22 ust. 5 pkt 1 ustawy o VAT.
Miejscem rozpoczęcia transportu pasażerów jest pierwsze przewidziane na terytorium UE miejsce przyjęcia na pokład pasażerów, w tym również po odcinku podróży poza terytorium UE. Miejscem zakończenia jest natomiast ostatnie przewidziane na terytorium Wspólnoty miejsce zejścia z pokładu pasażerów, którzy zostali na niego przyjęci na terytorium UE, w tym również przed odcinkiem podróży poza terytorium Unii.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 11.03.2004 r. o VAT (Dz. U. z 2016 r. poz. 710 ze zm.)
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|